Rijksmuseum Twenthe - Het kunstmuseum van Enschede

Leven tussen kunst

De verzameling van Marina Eshuis vertelt het opmerkelijke verhaal van een doktersfamilie uit Twente met een passie voor moderne kunst. Met de eerste grote aankoop van de familie in 1940 - drie meesterwerken van niemand minder dan Jan Sluijters - legden zij onbewust de basis voor een collectie met grote kunsthistorische waarde. Dankzij de toewijding van dochter Marina Eshuis (1934) groeide de collectie uit tot een van de mooiste privécollecties van Twente. De ruim honderdvijftig werken die Eshuis verzamelde omringen haar tot op de dag van vandaag in haar huis in Tubbergen. Nog nooit eerder is het werk uit deze collectie te zien geweest voor mensen buiten de privékring van Eshuis.

Jan Sluijters

De werken van Jan Sluijters, aangekocht voor de Tubbergse dokterswoning door vader Eshuis, krijgen uiteraard een centrale plek in de tentoonstelling. Een bronzen beeld van Jan Verschoor is een van de hoogtepunten van de tentoonstelling. De sensuele, organische vorm van het koele brons doet denken aan een plant die zich naar de hemel uitstrekt. Naast werken van Jan Sluijters, Roger Raveel, Theo Wolvecamp, Eef de Weerd en Jan Verschoor zijn er in de tentoonstelling werken te zien van onder anderen Marc Chagall, Jean Miotte, Lucebert, Geer van Velde, Kees van Bohemen, Pieter Defesche, Antonio Saura, Wil Bouthoorn, Henk Lassche, Adrie Arendsman, Charlotte van Pallandt, Arthur Spronken en Shinkichi Tajiri. 

Twentse Biografieën

De tentoonstelling Leven tussen kunst. De verzameling van Marina Eshuis is de eerste tentoonstelling in de serie Twentse Biografieën: tentoonstellingen over de bijzondere privécollecties uit de regio. Directeur Arnoud Odding “De collectie van Rijksmuseum Twenthe bestaat uit meer dan 9.000 objecten, voor een groot deel geschonken of in langdurig bruikleen gegeven door particulieren. De serie Twentse Biografieën is een eerbetoon aan al die gepassioneerde kunstverzamelaars in Twente. Dankzij hen heeft Ons Rijksmuseum een collectie van topniveau.” Hoewel een huis met nagenoeg lege muren even wennen zal zijn voor Marina Eshuis, is zij verheugd dat haar collectie getoond wordt in Rijksmuseum Twenthe. Ze geeft aan “oprecht blij te zijn eens iets aan anderen te kunnen laten zien”. Na afloop van de tentoonstelling keren de werken weer keurig terug naar hun eigen habitat, het woonhuis van Eshuis in Tubbergen.