Rijksmuseum Twenthe - Het kunstmuseum van Enschede

Tekenlessen voorjaarsvakantie

Heb je altijd al écht willen leren tekenen? In het tekenatelier midden in het museum geven kunstenaars Mirna Limon en Saskia Griepink vier verschillende lessen. In elke workshop staat een andere kunstenaar uit de tentoonstelling ‘De Aard der Dingen’ centraal waardoor er telkens andere motieven en tekentechnieken ontdekt worden.

Tekenlessen (maximaal 15 deelnemers per workshop, vanaf 16 jaar)


VOL Workshop tekenen met als thema het werk van Sigrid van Woudenberg

Datum: 28 februari 2018 tijd: 14-16 uur 

Docent: Mirna Limon


In deze workshop ga je aan de slag met de thema’s en werkwijze van Sigrid van Woudenberg.

Na een korte gezamenlijke beschouwing van haar werk, onderzoek je door middel van een aantal oefeningen haar verschillende manieren van tekenen. Ook verdiep je je in haar motieven en thema’s, zoals natuur en architectuur, menselijke figuren en herhaling. Met de door jou gevonden ingrediënten en eigen toevoegingen creëer je in de tweede helft van de workshop jouw eigen spannende tekening. Een tekening die je zou kunnen zien als een still of videofragment. In deze workshop werk je vooral in grijstinten: van wit tot pikzwart en met hier en daar eventueel een kleuraccent. Je leert werken met conté, houtskoolpotlood en pastelkrijt op papier. En heel belangrijk…: (kneed)gum.


Workshop met als thema het werk van Arno Kramer

Datum: 1 maart 2018 tijd: 14-16 uur

Docent Mirna Limon


In deze workshop geïnspireerd op het werk van Arno Kramer staat het dier centraal.

Na een korte gezamenlijke beschouwing van zijn tekeningen, ga je stap voor stap opzoek naar elementen die kenmerkend zijn voor werk; je onderzoekt de menselijkheid van de dieren, de spanning tussen figuratieve en abstracte beeldelementen, kaders en zijn materiaalgebruik. Vervolgens maak je in de tweede helft van de workshop verhalende tekeningen met een zelf gekozen dier. Met materialen als houtskoolpotlood, aquarelverf en waterpenseel op papier, onderzoek je de mogelijkheden van het tekenen, waarin figuratieve en abstracte vormen elkaar ontmoeten.


VOL Workshop tekenen met als thema het werk van Emmy Bergsma

Datum: 2 maart 2018 tijd: 14-16 uur

Docent: Saskia Griepink


In deze workshop ga je aan de slag met de thema’s en werkwijze van Emmy Bergsma. Haar onderwerpen; de kluiten zand, ontwortelde planten, ellenlange wortels en onbekende groeivormen dagen uit tot kijken en onderzoeken. Er wordt getekend met pastelpotloden en wit contékrijt op donker papier en met aquarelpotloden en de allerzwartste tinten van contékrijt op wit papier. Het gaat om ruwe vormen uit de natuur die in het tweede deel van de workshop worden uitgeknipt en opnieuw gerangschikt als een collage aan de wand. Deze collage groeit als een natuurlijke vorm, zonder een vastomlijnd kader en zonder een van te voren aangegeven formaat.


VOL Workshop tekenen met als thema het werk van Kinke Kooi

Datum: 3 maart 2018 tijd: 14-16 uur

Docent: Saskia Griepink


In deze workshop geïnspireerd op het meditatieve werk van Kinke Kooi onderzoeken we vormen uit de anatomie van de inwendige mens en de lichamelijkheid van planten. Er wordt gewerkt met kleurpotloden en potloden in verschillende grijswaarden op beschilderd papier. Door middel van een aantal oefeningen leer je plastische rondingen te tekenen met zachte overgangen waarbij er gebruik wordt gemaakt van de ondergrondkleur. Vervolgens werk je aan een eigen pastelkleurige droomtekening die door de fijne kleuren en vele rondingen zacht mag overkomen maar inhoudelijk wat minder zachtaardig hoeft te zijn. HELAAS IS DEZE DAG VOL GEBOEKT.


Aanmelden 

U kunt zich aanmelden voor de workshop door een email te sturen naar reserveringen@rijksmuseumtwenthe.nl met vermelding van de datum van de workshop en het aantal personen. Maximaal aantal deelnemers per workshop is 15 (Vol=vol). U kunt zich inschrijven voor maximaal twee workshops. De workshop zijn gratis te volgen, wel gelden de reguliere entreeprijzen.


De workshops worden gegeven door Saskia Griepink (Baarn 1962) en Mirna Limon (Hengelo 1973). Beiden zijn als docent verbonden aan onder andere Roombeekcultuurpark en als autonoom kunstenaar werkzaam in hun ateliers te Borne.