Rijksmuseum Twenthe - Het kunstmuseum van Enschede

Filmprogramma Frankenstein

In het kader van het Frankensteinjaar en de tentoonstelling Frankenstein organiseert culturele collega Concordia in samenwerking met TwentseWelle een bijpassend filmprogramma dit jaar in de filmzaal van Concordia. 

Vrijdag 9 maart: Blade Runner Marathon

19.00 uur Blade Runner (1982) – the final cut

Regisseur: Ridley Scott

Eén van dé must-see science fiction-films. En de grote doorbraak van Rutger Hauer in de VS. Hij vertolkt de rol van een menselijke kloon die op de hielen wordt gezeten door ‘Blade Runner’ Harrison Ford. Met zijn bijzondere sets, baanbrekende special effects, indrukwekkende kostuums en prachtige camerawerk en intrigerende scenario is de film vandaag nog net zo relevant in 1982.

VS, 1982, 118 min, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld


21.30 uur Blade Runner 2049 3D

Regisseur: Denis Villeneuve

Het veelgeprezen vervolg op Ridley Scotts klassieker uit 1982. Een nieuwe ‘blade runner’ (Ryan Gosling) een lang verborgen geheim dat totale chaos kan veroorzaken. K’s ontdekking leidt tot een speurtocht naar de voormalige ‘blade runner’ Rick Deckard (Harrison Ford), die al dertig jaar vermist wordt. Met Ryan Gosling, Harrison Ford, Sylvia Hoeks en Sallie Harmsen.

VS, 2017, 164 min, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld


Maandag 9 April 20.00 uur

Frankenstein (1931) met inleiding door Volkskrant-filmrecensent Kevin Toma

Regisseur: James Whale

Legendarische verfilming van de gelijknamige roman van Mary Shelley. De krankzinnige geleerde dr. Frankenstein speelt met het leven en de dood in zijn creatie van een menselijk monster (Boris Karloff), waarbij hij per ongeluk het brein van een misdadiger gebruikt. De film wordt ingeleid door Volkskrant-filmrecensent Kevin Toma. Hij gaat in op de invloed die Frankenstein heeft gehad op science-fiction-films door de jaren heen.

VS, 1931, 70 min, Engelse tussentitels, niet ondertiteld


Vrijdag 13 april 20.00 19.30 uur

Filmconcert: Metropolis (1927) met live muzikale begeleiding

Regisseur: Fritz Lang

Fritz Langs monumentale meesterwerk, live muzikaal begeleid door componist (én filmcriticus) Kevin Toma. De film vertelt het verhaal van een distopische samenleving in 2016 in de futuristische stad Metropolis, vol wolkenkrabbers en luchtviaducten. De bevolking kent een scherpe tweedeling, tussen feestvierende rijken en ploeterende arbeiders. Het architectonische futurisme van regisseur Fritz Lang drukte zijn stempel op talloze Hollywood kaskrakers. Zo baseerde Ridley Scott het futuristische LA van Blade Runner (1982) op Metropolis.

D, 1927, 153 min+ pauze, Duitse tussentitels, Nederlands ondertiteld


Maandag 7 mei 19.30 uur

Ex Machina met inleiding en nagesprek met techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek

Regisseur: Alex Garland

Ex Machina is de favoriete science fictionfilm van Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de UT. Verbeek zal de film inleiden en nabespreken.

In de film neemt een jongeman deel aan een experiment; het testen van kunstmatige intelligentie in het lichaam van een schitterende robot-vrouw. Het experiment wordt een psychologisch gevecht, een driehoeksverhouding, waarin loyaliteit wordt verscheurd tussen man en machine.

GB, 2014, 108 min, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld


Vrijdag 8 juni: Ghost in the Shell marathon

19.15 uur Ghost in the Shell (1995)

Regisseur: Mamoru Oshii

De oorspronkelijke, Japanse anime-versie uit 1995! Het is 2029. Majoor Kusanagi maakt jacht op de beruchte hacker ‘de puppet master’, die inbreekt in de ziel van mensen en deze overneemt. De film is een hoogtepunt in de animatiegeschiedenis, wanwege de schitterende decors, de spectaculaire actie en de filosofische diepgang van het scenario.

JP, 1995, 95 min, Japans gesproken, Nederlands ondertiteld


21.30 Ghost in the Shell 3D (2017)

Regisseur: Rupert Sanders

Vorig jaar bewerkte Rupert Sanders de anime-film uit 1995 tot deze veelgeprezen, spectaculaire speelfilm met Scarlett Johansson. Ze speelt Major, een unieke combinatie tussen mens en cyborg. In een toekomst waar mens en robot nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden zijn, jaagt ze op het grootste gespuis van de technologische wereld.

GB, 2017, 120 min, Engels en Japans gesproken, Nederlands ondertiteld


Meivakantie: dinsdag 8 mei & dinsdag 15 mei

14.30 uur: Frankweenie (3D)

Regisseur: Tim Burton

Tim Burton (Edward Scissorhands, Alice in Wonderland) bewerkte het Frankensteinverhaal tot een hartverwarmend verhaal over een jongen en zijn hond. Nadat de jonge Victor zijn geliefde hond Sparky heeft verloren, wekt hij zijn beste vriend met behulp van de wetenschap weer tot leven... Frankenweenie zit boordevol betoverend vermaak voor het hele gezin.

VS, 2012, 87 min, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld


Maandag 17 september

19:30 uur: Her, met nagesprek met Somaya, Ben Allouch, sociale robot-onderzoeker

Regisseur: Spike Jonze

Fascinerende en ontroerende film met Joaquin Phoenix, die gaandeweg verliefd wordt op Samantha, de stem van een computerprogramma. De film werd bekroond met de Oscar voor het beste scenario. Met inleiding en nagesprek door dr. Somaya Ben Allouch, onderzoeker en geïnteresseerd in de relatie tussen mens en technologie, zoals de acceptatie van sociale robots door mensen.

VS, 2013, 126 min, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld


Klik hier voor het complete overzicht