Spetterend optreden rapper Sevn Alias in museum

Honderden fans voor het eerst in een museum tijdens Golden Hour
“Wat vet, wat nice! Is dit allemaal echt?” Honderden fans van rapper Sevn Alias, kijken hun ogen uit als ze door Museum TwentseWelle dwalen, op zoek naar het optreden van hun muzikale held. De meeste van hen bezochten nooit eerder een museum en verbazen zich over de indrukwekkende metershoge oerdieren, de futuristisch lopende robotmodellen en “coole” uitlegclips. Want hoe bereik je een publiek dat normaal weinig tot nooit een museum bezoekt? Door een populaire rapper voor twee dagen curator te maken en hem een concert in een museum te laten verzorgen.

foto: J. Lousberg

Golden Hour

De Nationale Museumweek sloot dit jaar af met twee Golden Hours, speciaal voor millennials. Museum TwentseWelle opende daarom de deuren voor dit jonge museumpubliek. Presentatrice Stephanie Afrifa, was ook nog nooit in dit prachtige museum geweest, maar is onder de indruk: “Hoe de museale voorwerpen uit dit museum en de kunst van rapmuziek hier samenkomen, is uniek in Nederland.” Sevn Alias is zelf verrast door de zaken die hij heeft gezien en geleerd. “Ik vond een museum altijd wat beangstigend, maar dat blijkt nergens voor nodig te zijn geweest.”

4 Miljoen millennials

In Nederland zijn er ruim 4 miljoen millennials; zij zijn geboren tussen 1980 en 2000. Velen van hen bezoeken zelden of nooit een museum. Daarom organiseert de Nationale Museumweek dit jaar twee “Golden Hours”: op zaterdag (14 april) in TwentseWelle in Enschede en op zondag (15 april) in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Met speciale inhoudelijke programma’s in die musea zullen Sevn Alias en Benjamin Herman de bezoekers betrekken bij de museale collecties. Verder kun je kennis maken met elkaar én met Zwarte Koffie. In hun fameuze stijl brengen ze het publiek van hiphop naar house en van disco naar nieuwe electronische tracks.