Peter Zegveld - Wat beweegt...

Al sinds de jaren tachtig maakt Peter Zegveld (Den Haag, 1951) theater, muziek en beeldende kunst. Maar pas de laatste jaren vloeien al deze disciplines volkomen samen in zijn beelden en installaties. Deze zomer is in Rijksmuseum Twenthe een groot overzicht te zien van werk van Zegveld, waarin de theatrale, auditieve en beeldende elementen tot een ultieme synthese komen. T/m 1 september en vanaf 3 september is de tentoonstelling ‘Wat beweegt…’ in afgeslankte vorm te zien.

Lichtvoetigheid en ernst

Een fles met daarin een ballon die zichzelf als een geest opblaast, twee koppen van hout die over elkaar heen tuimelen in een langzaam ronddraaiend rad of een grote kist die plotseling opspringt. Het zijn voorbeelden van typische Zegveld-installaties. Ze bewegen en maken geluid. Ze zijn vaak grappig en vindingrijk, zoals de geest die wil ontsnappen uit de fles. Of ze brengen je even van je stuk, om vervolgens een glimlach op je gezicht te toveren, zoals de opspringende ‘plofkist’.

Maar hoe inventief of lichtvoetig de werken ook zijn, altijd komt bij Zegveld de ernst om de hoek kijken. ‘Mijn thema is de kwetsbaarheid van de mens’, aldus de kunstenaar. De mens die wordt geboren met als enige en onafwendbare zekerheid dat hij zal sterven. En in de tussentijd moet die mens zich zien te redden in dit bestaan. Om die tijd vreugdevol te maken, fixeert Zegveld in zijn werk ‘momenten’. Momenten die ons herinneren aan ons noodlot of aan onze fundamentele driften. Momenten die ons herinneren aan wie we zijn. Maar bij Zegveld zijn die momenten nooit statisch of bevroren. Altijd is er beweging.

Nieuwe synthese

Beweging was vanaf het begin al onderdeel van Zegvelds beeldende werk. In de eerste jaren van zijn kunstenaarschap waren dat vooral korte, heftige momenten: een voorbij scheurende auto of een ontploffing. De laatste jaren zijn de beelden en installaties verhalender. Het theatrale, vertellende element is steeds meer in zijn beeldende werk geslopen en de beweging duurt langer voort. Enkele jaren geleden nam Zegveld zijn intrek in een grote, leegstaande loods in Zaandam en begon zich meer te richten op het creëren van beelden en installaties. Waren voorheen theater, beeldende kunst en autonome muziek afzonderlijke bezigheden, in zijn recente werk vormen ze een synthese.

Peter Zegveld, Paard, 2011. Foto: Gert Jan van Rooij

WAT BEWEEGT…

De tentoonstelling ‘Peter Zegveld-wat beweegt’ zal bijna de gehele tentoonstellingsvleugel van Rijksmuseum Twenthe in beslag nemen. Naast veel werk uit de afgelopen zes jaar en enkele oudere beelden, zijn er verschillende nieuwe installaties te zien die nog nooit zijn getoond. Ook de binnentuin van het museum wordt betrokken bij de tentoonstelling en zal onder andere het decor vormen van het acht meter hoge werk ‘Valpijp’.

ZEGVELDS SPEELSTUDIO

Deze zomer staat De Museumfabriek in het teken van Een Zomer Lang Spelen, vol activiteiten voor jong en oud. Tijdens Een Zomer Lang Spelen zijn in De Museumfabriek spannende, speelse installaties te zien die zorgen voor verbazing en een grote glimlach. Zo zijn de sprookjeachtige ‘Holons’ van Martens & Visser en ‘Hoop’ van Zoro Feigl te bewonderen.

Je wordt ook zelf uitgenodigd om mee te spelen. Heel even komt magie tot leven bij ‘Spookje' van Peter Zegveld, waarbij met een druk op de rode knop een slap, wit doekje opeens in een spook verandert! Of ga aan de slag in Zegvelds Speelstudio, waarvoor de kunstenaar speciaal drie bijzondere kunstwerken bedacht die je hier kunt maken!

Peter Zegveld, Vox populi. Foto: Gert Jan van Rooij