Rijksmuseum Twenthe - Het kunstmuseum van Enschede

Lichtung - Sarah Grothus en Emmy Bergsma

13 april t/m 15 september 2019 - ‘Lichtung’ – ofwel open plek in het bos – is een project van Sarah Grothus (D) en Emmy Bergsma (NL) over familiegeschiedenissen van verdrijving en arriveren. Beide kunstenaars bevragen het begrip Heimat of Thuisland. Daarbij is het startpunt voor beiden hun eigen familie, want hun beider families werden ooit gedwongen hun thuisland te verlaten.

Expeditie

Het project ‘Lichtung’ bestaat uit twee tentoonstellingen, waarvan de eerste plaatsvindt in Kunstverein Grafschaft Bentheim (D) en de tweede in Rijksmuseum Twenthe. Voorafgaand aan de twee tentoonstellingen ondernemen Grothus en Bergsma een ‘expeditie’. Gedreven door de vraag ‘wat betekent thuis voor ons’ gaan ze zowel fysiek als in gedachten naar de plekken van betekenis uit hun kindertijd, op zoek naar familieverhalen, fotoalbums en historische bronnen. Deze expeditie brengt hen onder andere naar Silezië, Bialowieza (PL), Calabria (IT) en Amsterdam.


Sarah Grothus, Een vleugel om te zweven, Te glijden naar beneden, 2017


Tekeningeninstallatie

De uitdagingen en inzichten die ze onderweg tegen zullen komen, brengen ze uiteindelijk samen in een nieuw geheel, in de vorm van een tekeningeninstallatie. Sarah Grothus is in relatie tot haar werk geïnteresseerd in alles wat zich ín het menselijk lichaam afspeelt en Emmy Bergsma richt de blik naar buiten, met de natuur als metafoor. De tekeningeninstallatie vormt een wereld waar deze twee thema’s, mens en natuur, samenkomen. 


Duits-Nederlands project

‘Lichtung’ is een Duits-Nederlands kunstproject van Sarah Grothus (woont en werk in Vreden - D en Enschede - NL) en Emmy Bergsma (woont en werkt in Zwolle - NL). Het project vindt plaats in zowel Duitsland als Nederland. 


Binnen en Buiten

13 januari t/m 3 februari 2019 in Kunstverein Grafschaft Bentheim in Neuenhaus

Licht en Schaduw

13 april t/m 15 september 2019 in Rijksmuseum Twenthe in Enschede
Emmy Bergsma, What a tree knows, 2017'Lichtung' wordt ondersteund door het programma 'Tandemkunst' van Euregio. Zie

https://www.tandemkunst.eu