Lezing Maarten Boudry | 17-5-2019

Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry biedt een tegenwicht aan al te pessimistische denkers, die prediken dat wij op de rand van de afgrond staan. Boudry meent dat vooruitgang geen geloof betreft: we leefden nog nooit zo veilig, welvarend en gelukkig. Daarmee tracht hij de kernwaarden van de verlichting in ere te herstellen.

In zijn nieuwe boek Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat breekt Maarten Boudry een lans voor het vooruitgangsdenken. Hij bestrijdt het wijdverbreide pessimisme en zoekt naar verklaringen voor de doembeelden over klimaat en islamisering, over groeiend racisme en ongelijkheid en over de diepe wanhoop van de westerse mens. Boudry pleit voor de beproefde waarden van wetenschap en verlichting. Doemdenken leidt niet tot daadkracht maar tot fatalisme, terwijl vooruitgangsdenken net wervend is. De wereld stond er nog nooit zo goed voor als vandaag, en we kunnen haar nog veel beter maken.

Informatie

In het kader van de tentoonstelling De Naakte Waarheid, geeft Maarten Boudry op vrijdag 17 mei een lezing in Rijksmuseum Twenthe. De lezing begint om 14.00 uur in de Gobelinzaal. Aanmelden is niet nodig, de lezing is gratis. Toegang tot het museum conform de reguliere tarieven. Vol=vol, dus kom op tijd.

D'ran 2019

De lezing van Maarten Boudry in de Gobelinzaal van Rijksmuseum Twenthe is onderdeel van het DRANfestival in Roombeek. D'ran is het festival van durf, democratie en dialoog op 17 en 18 mei . Er zijn deze twee dagen meer dan 200 werksessies en bijeenkomsten op het festivalterrein tussen Tetem, AKI-ArteZ en De Museumfabriek. Ook Rijksmuseum Twenthe doet mee met extra rondleidingen door De Naakte Waarheid, een lezing door Arnoud Odding (directeur RMT) op 17 mei op het festivalterrein én de lezing van Maarten Boudry in de Gobelinzaal.