Zomerexcursie voor Vrienden naar Museum Insel Hombroich

Op woensdag 31 juli 2019 organiseert de reiscommissie een excursie naar Museum Insel Hombroich speciaal voor Vrienden van het museum.

Zoals inmiddels gebruikelijk is het thema tijdens de zomerexcursie een combinatie van kunst, architectuur en landschap. Tussen Düsseldorf en Keulen ligt het Museum Insel Hombroich dat inmiddels al ruim dertig jaar bestaat in een arcadisch landschap van 21 hectare met moderne kunst in een tiental bijzondere tentoonstellingsgebouwen.

Het Openluchtmuseum Museum Insel Hombroich heeft: “Kunst parallel zur Natur” als motto (ontleend aan een uitspraak van Paul Cezanne: kunst is een harmonie parallel aan de natuur). De kleine tentoonstellingsgebouwen liggen verspreid over het uitgestrekte terrein. Een voedzame lunch met koffie/thee is bij de prijs inbegrepen (roggebrood, reuzel, platte kaas, appelmoes, pellepatat) en wordt geserveerd in een centraal gelegen eenvoudige lunchgelegenheid. Het Museum Insel Hombroich is uniek in zijn verschijningsvorm en niet te vergelijken met enig ander museum. Het bestaat uit tientallen kleine gebouwen/paviljoens verspreid in het tussen twee rivierarmen gelegen landschap. De gebouwen vormen onderdeel van de collectie bestaande uit zeer diverse voorbeelden van moderne en exotische kunst (o.a. Arp, Calder, Cezanne, Chilida, Corinth, Fautrier, Klein, Matisse, Picabia, Rembrandt, Schwitters, beelden van de Khmer en antiek kunst uit China). Geen afleiding door tekst, geen suppoosten, geen kunstlicht, wel individuele ervaring.

Dit jaar wordt onder de titel Bau und Bild een tentoonstelling gewijd aan Per Kirkeby de ontwerper van zes gebouwen van het Museum Insel. De Deense schilder/beeldhouwer Per Kirkeby overleed in 2018. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, bronzen en modellen uit zijn vijftigjarige oeuvre. Daarbij wordt de relatie getoond tussen architectuur, sculptuur en schilderkunst evenals ruimte, licht en schaduw in motieven als holen, huizen en bomen wederom in relatie met het landschap.

Wilt u meer lezen en zich aanmelden voor deze leuke excursie klik dan hier