Gratis openingsfestival - Herfsttooi: Happy Together

14 & 15 september - Ter gelegenheid van de tentoonstelling Johann Friedrich August Tischbein en de ontdekking van het gevoel pakt Rijksmuseum Twenthe groots uit met Herfsttooi, het gratis festival dat op zaterdag 14 en zondag 15 september wordt gehouden. Met activiteiten voor jong en oud!

Cadeau voor de regio

Herfsttooi is hét cadeau van Rijksmuseum Twenthe aan de regio ter ere van de opening van de nieuwe tentoonstelling Johann Friedrich Tischbein en de ontdekking van het gevoel. Niet alleen gratis toegankelijk, maar ook met een spectaculair programma voor jong en oud. Dat maakt Herfsttooi tot een ideaal (gezins)uitstapje. U vereeuwigt zichzelf bij de Hippie-Selfie-Service, u bezoekt een lezing van Maarten Doorman, Ellen Deckwitz en luistert naar de prachtige liedjes van Roos Blufpand. U maakt samen met uw kind een bloemenkrans voor in het haar en luistert naar prachtige vioolmuziek van Four Frogs in the Woods. Komt dat zien en beleven bij Herfsttooi 2019. Happy Together!

Wat is Herfsttooi?

Herfsttooi is de titel van een festival dan in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw een groot succes was in Rijksmuseum Twenthe. Heel Twente liep uit om de bloemsierkunst te zien die tijdens het festival werd getoond tussen de kunstschatten van het museum. Het succes van dat festival inspireerde directeur Arnoud Odding 7 jaar geleden tot een nieuw gratis festival met de titel Herfsttooi, met een knippoog naar het verleden. Herfsttooi is een festival voor en door Twente.

Muziek

Roos Blufpand | Roos kan zich simpelweg niet voorstellen dat er een dag komt dat er niets meer is om over te schrijven, over te denken, over te mijmeren. 'De mens, de wereld, ikzelf: alles zit zó bizar verfijnd en ingewikkeld in elkaar. Dit gevoel met die verbazing, nieuwsgierigheid en geraaktheid, vertaal ik in liedjes'.

Four frogs in the Wood | Vier jonge violisten geïnspireerd door Tischbein in RMT. Ingrediënten voor een prachtig optreden in de tentoonstelling!

Roosmarijn & Heimprofi | Een audiovisuele performance door Roosmarijn &Heimprofi: een versmelting van live muziek en videoprojecties. De surrealistische, nostalgische liedjes en beelden nemen je mee in hun verhaal  dat zich voltrekt op de zolder van het museum. Een plek die normaal gesloten is voor publiek.

Sugar Bastards | Ze noemen zich drie dolle dwazen uit het Oosten! Wat wenst u nog meer? O, u wilt dat ze een deuntje spelen? Dat kan.... Zij zorgen voor het Happy Together gevoel in de de binnentuin van het museum. The Sugar Bastards swingen, knarsen en kraken aan alle kanten.

Lezingen

Presentator en programmamaker Luuk Heezen is de gastheer van het indrukwekkende lezingenprogramma in de Gobelinzaal.

Maarten Doorman, schrijver en filosoof, geeft een lezing over Jean-Jacques Rousseau. Doorman schreef een boek over deze filosoof, Rousseau en ik. Vanaf Rousseau zijn we in de greep van het verlangen naar echtheid. Naar de natuur, naar spontaniteit, jeugd, vriendschap en liefde.

Ellen Deckwitz is columniste van o.a. NRC, dichter, schrijver en theatermaker. Zij draagt voor uit eigen werk tijdens Herfsttooi. Natuurlijk geïnspireerd door Tischbein en Happy Together!

Paul Knolle, conservator van RMT, vertelt alles over het leven en werk van Tischbein en de totstandkoming van de tentoonstelling.

Flower Power

In de bohemien sferen van onze binnentuin maak je je eigen hippie bloemenkrans en loop je er de rest van de dag prachtig versierd bij!

Yoga in het museum

Het is heerlijk om tijd samen door te brengen en genegenheid te zoeken bij elkaar. Ouder-kind yoga is een feestje voor beide. Yogajuf Jorien van Jorienosaurus geeft op zaterdag verschillende sessies.

Photo Booth

Was je vandaag Happy Together? Of juist niet? Leg je herinnering vast bij onze photobooth.

Wauw! Dé Selfie Service! op het voorplein van het museum. Vergroot je bewustzijn en wordt een rielekste hippe vogel. Laat je omturnen door deze happy together expierence vol power van de flower. Een ware happening met hét onmisbare tijdsicoon en plentie love&peace. Swing wég uit dit individualistisch heden. Op naar de tijd van echte kommunikaatsie, universele vrije liefde en het aanraken van het "Psygedelies Al". Blitse stuf en super tof, dé Selfie Service, weet je wel.

Happy Hapjes en Drankjes

Voor het ultieme happy together-gevoel koop je een picknickmand met kleedje en vleit je neer op het voorplein of in onze binnentuin voor een heerlijke picknick!

Museumavond

Op zaterdag is het museum speciaal voor u geopend tot 23.00 uur. In samenwerking met Concordia (Happy Together!) vertonen wij bij zonsondergang in de museumtuin een romantische film. Ook zullen hier diverse foodtrucks happy snacks verkopen voor de lekkere trek.

En nog veel meer…..

Natuurlijk zijn er ook mini theatervoorstellingen, is er dans en zijn er workshops zoals pastel tekenen.

TIP!

Kleed je naar de bohemien sfeer van het festival Happy Together. De mooist geklede bezoeker wint een rijk gevulde romantische picknickmand voor vier met allerlei lekkere hapjes en drankjes!