Rijksmuseum Twenthe - Het kunstmuseum van Enschede

Gratis openingsfestival - Herfsttooi: Happy Together

14 & 15 september - Ter gelegenheid van de tentoonstelling Johann Friedrich August Tischbein en de ontdekking van het gevoel pakt Rijksmuseum Twenthe groots uit met Herfsttooi, het gratis festival dat op zaterdag 14 en zondag 15 september wordt gehouden. Met activiteiten voor jong en oud!

Cadeau voor de regio

Herfsttooi is hét cadeau van Rijksmuseum Twenthe aan de regio ter ere van de opening van de nieuwe tentoonstelling Johann Friedrich Tischbein en de ontdekking van het gevoel. Niet alleen gratis toegankelijk, maar ook met een spectaculair programma voor jong en oud. Dat maakt Herfsttooi tot een ideaal (gezins)uitstapje. 


Wat is Herfsttooi?

Herfsttooi is de titel van een festival dan in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw een groot succes was in Rijksmuseum Twenthe. Heel Twente liep uit om de bloemsierkunst te zien die tijdens het festival werd getoond tussen de kunstschatten van het museum. Het succes van dat festival inspireerde directeur Arnoud Odding 7 jaar geleden tot een nieuw gratis festival met de titel Herfsttooi, met een knippoog naar het verleden. Herfsttooi is een festival voor en door Twente.

Programma Happy Together | Herfsttooi 2019


Tip!

Kleed je naar de bohemien sfeer van het festival Happy Together. De mooist geklede bezoeker wint een rijk gevulde romantische picknickmand voor vier met allerlei lekkere hapjes en drankjes! Mede dankzij Tuincentrum Borghuis is het museum omgetoverd tot een heerlijke plek om te vertoeven.


Voorplein zaterdag en zondag 

Dé Selfie Service!

Word een rielekste hippe vogel. Laat je omturnen door deze happy together expierence vol power van de flower. Een ware happening met hét onmisbare tijdsicoon en plentie love&peace.


Picknick | 11:00-17:00 uur

Voor het ultieme happy together-gevoel koop je een picknickmand in ons Museumcafé met kleedje en vlijt je neer op het voorplein voor een heerlijke picknick!


Ouder-kind yoga | 12:30, 13:30, 14:30

Yogajuf Jorien van Jorienosaurus maakt een speels feestje van de ouder-kind yoga op het grasveldje bij het voorplein (bij slecht weer in zaal 10). Verzamelen in de entreehal.

----------------------

Binnentuin zaterdag en zondag | 11:00-17:00 uur

De binnentuin is omgetoverd tot een heerlijke bohemien plek om te vertoeven. Ga liggen in een hangmat, eet een hapje en geniet. De muziek van De Sugar Bastards zorgen voor het Happy Together gevoel in de binnentuin.


Workshop bloemenkransen maken | 12:00-17:00 uur

Onder leiding van internationaal bloemenarrangeur Nicky Markslag maak je je eigen hippie bloemenkrans en loop je er de rest van de dag prachtig versierd bij!


Workshop dromenvangers maken | 13:00-16:00 uur

Borghuis verzorgt een workshop dromenvangers maken. 


Alleen op zaterdag in de binnentuin: Officieel openingsmoment | 16:00 uur

De opening zal worden verricht door Michel van Maarseveen, directeur van Paleis Het Loo, Justus Lange, hoofdconservator van het Museumslandschaft Hessen Kassel en Arnoud Odding, directeur Rijksmuseum Twenthe.


Zaterdagavond  Pop up cinema!

Zaterdag is het museum speciaal voor u geopend tot 23.00 uur. In samenwerking met Concordia (Happy Together!) vertonen wij bij zonsondergang (rond 20:15 uur ) in de museumtuin de film Captain Fantastic. In de prachtige bossen in het noordwesten van Amerika heeft Ben (Viggo Mortensen) zijn ideale wereld geschapen. Een perfecte plek voor zijn zes kinderen, ver weg van de hectiek en de sociale druk van het hedendaagse bestaan. De kinderen studeren en leren jagen. Het leven is puur en overzichtelijk. Tot een dramatische gebeurtenis het gezin doet besluiten de confrontatie met de buitenwereld aan te gaan. Met zowel heftige als hilarische gevolgen…


Eten

Bij de foodtrucks De Frietfiets, Las Hapas en Rauw kunt u op zaterdag vanaf 15:00 uur een heerlijke maaltijd kopen.

----------------------

Gobelinzaal

Presentator en programmamaker Luuk Heezen is de gastheer van het programma in de Gobelinzaal.


Programma zaterdag:

12:15-12:45 Voordracht door Ellen Deckwitz

Ellen Decktwitz is columnist van o.a. NRC, dichter, schrijver en theatermaker.

Net zoals Tischbeins richt Dechwitz zich in haar werk op de delicate balans tussen authenticiteit en kunst. Deckwitz’ verzen zijn intieme portretten van geliefden, het tijdsgewricht waarin we leven en de botsende ideeën daarbinnen. Tijdens haar voordracht zal Deckwitz de mooiste natuurgedichten van haarzelf en anderen ten gehore brengen, afgewisseld met de nodige humoristische terzijdes en interessante weetjes over kunst, cultuur en natuur.


13:00-13:30 Lezing door Justus Lange

Justus Lange is hoofdconservator van het Museumslandschaft Hessen Kassel. (Engels) Tischbein in Kassel. Johann Friedrich August Tischbein als schilder van het gevoel.


14:00-14:30 Optreden Roos Blufpand

Roos Blufpand kan zich simpelweg niet voorstellen dat er een dag komt dat er niets meer is om over te schrijven, over te denken, over te mijmeren. ‘De mens, de wereld, ikzelf: alles zit zó bizar verfijnd en ingewikkeld in elkaar. Dit gevoel, met die verbazing, nieuwsgierigheid en geraaktheid, vertaal ik in liedjes.’


14.45-15.30 uur Lezing door Maarten Doorman

Doorman, schrijver en filosoof, geeft een lezing over Jean -Jacques Rousseau. Vanaf Rousseau zijn we in de greep van het verlangen naar echtheid. Naar de natuur, naar spontaniteit, jeugd, vriendschap en liefde.


Programma zondag:

12.30-13.15 uur Lezing door Maarten Doorman


13:30-14:00 uur Lezing door Paul Knolle

Paul Knolle is conservator van Rijksmuseum Twenthe en zal het hebben over Tischbein en de totstandkoming van de tentoonstelling.


14:30-14:50 uur Optreden Four Frogs in the Wood 

Vier jonge violisten geïnspireerd door Tischbein.


15:15-15:45 uur Voordracht door Ellen Deckwitz


16:15-16:45 uur Optreden Roos Blufpand


Zaterdag en zondag 

Zolder

Performance Roos Marijn & Heimprofi | 13:00, 14:00, 15:00

Een muzikale performance met beeld  “Vind je dat niet eng? Zo daar alleen?”, vroegen de mensen.“Nee”, antwoordde ik. “Ik heb Tarzan bij me”.Tarzan was mijn hond die ik toen nog had. Mijn trouwe vriendin.Na de eerste week overleed ze. Ze was al oud. Ondanks dat ze doof was, voelde ik mij toch veiliger met haar in dat huis. Misschien was het ook dat ik mij onveiliger ging voelen, door dat vragen van de mensen. Er was dus blijkbaar iets om bang voor te zijn".


Zaal 19

Verrassingsoptredens door Four Frogs in the Wood

Vier jonge violisten geïnspireerd door Tischbein improviseren tussen de werken op zaal. Ingrediënten voor een prachtig optreden in de tentoonstelling!


Zaal 25

Photobooth

Een schilderachtig mooie dag! Was je vandaag Happy Together? Of juist niet? Leg je gevoel vast in een Tischbeinlandschap.


Educatieatelier

Workshop tekenen met pastelkrijt | 13.00 - 14.00, 14.15 - 15.15, 15.30 - 16.30 uur

De fluwelige en matte oppervlakte, en de mogelijkheid om bijna schilderend te tekenen, maken pastelkrijt een aantrekkelijk materiaal om mee te werken. Johann Friedrich August Tischbein had deze bijzondere eigenschappen van dit materiaal ook al ontdekt.

In deze workshop leren beeldend kunstenaars Mirna Limon en Emmy Bergsma, de deelnemers een aantal basistechnieken: het mengen van huidskleur, werken van grof naar details, het maken van high-lights, het werken met een doezelaar enzovoort.


Je kiest vervolgens een uitvergroot detail uit een werk van Tischbein en leer hoe hij een plooi, een oog of een oor heeft opgebouwd. Je ontdekt terwijl je werkt wat er nog meer mogelijk is met pastelkrijt en gebruikt je creativiteit om je tekening een persoonlijk tintje te geven.


Zaterdag en Zondag

13:00 - 14:00 uur | Instaprondleiding Tischbein

15:00 - 16:00 uur| Instaprondleiding Tischbein


Herfsttooi wordt mede mogelijk gemaakt door Tuincentrum Borghuis.