Museumnacht | zaterdag 12 oktober 2019

Ben jij een nachtbraker, nachtvlinder of nachtkijker? Beleef culturele avonturen op de meest bijzondere plekken van Enschede tijdens Museumnacht Enschede! Meer dan tien instellingen doen hun deuren open tijdens het festival op 12 oktober.

Geniet bijvoorbeeld van creaties van Yves Saint Laurent tijdens de popup catwalk van Museum No Hero of waag een dansje tussen meesterwerken in de grootste zaal van Rijksmuseum Twenthe op de afterparty.

Programma in RMT

Cocktails in de Gobelinzaal | 19.00-3.00 uur

Gedurende de hele Museumnacht én afterparty is het mogelijk om cocktails en mocktails te drinken in de Gobelinzaal van het Rijksmuseum Twenthe.

Tochten door de krochten | 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00 uur | max 10 ppk | duur ca. 20 min.

Altijd al een keer willen weten waar de kunstwerken blijven als ze niet op zaal hangen? Of zien waar alle sokkels en andere tentoonstellings-onderdelen gemaakt worden? Neem een kijkje achter de schermen tijdens de museumnacht en kom mee op tocht door de krochten van het museum.

Photobooth Tischbein | 19.00-0.00 uur

Romantische gevoelens gekregen van alle kunstwerken in de Tischbein tentoonstelling? Of van de persoon waarmee je naar de Museumnacht bent? Leg je gevoel vast in een romantisch Tischbeinlandschap en neem de foto meteen mee naar huis!

Optreden Lotte Pen | 20.00, 21.00 uur (duur 30 min)

Tijdens de Museumnacht zal Lotte Pen in de tentoonstelling van Tischbein haar internationaal bekende muziek laten horen. Lotte Pen is onderdeel van een nieuwe generatie klassieke musici waarbij zij elektronische neo-classical muziek maakt om bij stil te staan. Een aanrader om even tot rust te komen en stil te staan in alle drukte!

Audiovisuele performance Roos Marijn en Heimprofi | 20.30, 21.30 en 22.30 |

duur ca 20 min

Een muzikale performance met beeld “Vind je dat niet eng? Zo daar alleen?”, vroegen de mensen.“Nee”, antwoordde ik. “Ik heb Tarzan bij me”.Tarzan was mijn hond die ik toen nog had. Mijn trouwe vriendin.N a de eerste week overleed ze. Ze was al oud. Ondanks dat ze doof was, voelde ik mij toch veiliger met haar in dat huis. Misschien was het ook dat ik mij onveiliger ging voelen, door dat vragen van de mensen. Er was dus blijkbaar iets om bang voor te zijn".

Rondleiding Vita | 19.45, 20.45, 21.45 en 22.45 | duur ca.  40 min

In het museum heeft alles, maar écht alles een mooi plekje, behalve Vita. Ze zoekt een stukje ruimte waar ze helemaal zichzelf kan zijn, en waar ze bij de andere kunstwerken past. Maar steeds wanneer ze denkt het gevonden te hebben, voelt ze zich toch weer niet op haar plek. Alsof ze een puzzelstukje is in de verkeerde puzzel. Kon iemand haar nou maar helpen, dan zou het makkelijker zijn. Vita is een theatrale rondleiding bij de tentoonstelling Ars longa, vita brevis.

Pop-up Modeshow No Hero | 20.45 uur | duur 10min

YSL,deze drie letters zijn een begrip in de modewereld. Tijdens de Museumnacht worden er verschillende kledingstukken van de beroemde ontwerper YvesSaint Laurent gepresenteerd. Deze collectie is te zien bij Museum No Hero tijdens de nieuwe tentoonstelling "Yves & Catherine. Une histoire d’amour”. Met een pop-up catwalkshow bij het Rijksmuseum Twenthe en Concordia komen de creaties tot leven. Ben jij erbij?

Pop - up Kaliber Kunstenschool | 19.00-19.30, 20.00-20.30 en 21.00-21.15 uur

Alvast in de mood komen voor de afterparty? Jonge studenten van Kaliber Kunstenschool laten hun dansmoves zien in de Gobelinzaal van het Rijksmuseum Twenthe. Dansgroepen van choreografen Nada Belada en Tess Lucassen zullen hun kunsten laten zien. Kom kijken onder het genot van een cocktail en laat je verrassen door de jonge studenten.

Foodtruck van Foodbar RAUW | 19.00-0.00 uur

Zin in heerlijk vegan comfort food, 100% cruelty free? Dan kun je terecht op het voorplein van het Rijksmuseum. Foodbar RAUW heeft heerlijke comfort food gerechten in een nieuw en uniek jasje gestoken. En dat alles op basis van plantaardige ingrediënten die je in principe “rauw” zou kunnen eten. Hoewel het eten vegan is, is het zeker niet alleen voor veganisten met gerechten zoals de barbeque flavoured burger. Foodbar RAUW! Proef jij het verschil?

Meer informatie en tickets vind je op www.museumnachtenschede.nl.

Het programma in de Museumfabriek tijdens de Museumnacht Enschede vind je hier.