Rijksmuseum Twenthe - Het kunstmuseum van Enschede

Nieuw in de collectie: Peter Zegveld, Melanie Bonajo, Inge Reisberman en Armando

25 sept 2019 - Met steun van het Mondriaan Fonds heeft Rijksmuseum Twenthe onlangs verschillende werken aangekocht van vier hedendaagse kunstenaars. Het gaat om een kinetische installatie van Peter Zegveld, een video en vijf foto’s van Melanie Bonajo, een video drieluik van Inge Reisberman en een schilderij van Armando.

Peter Zegveld

Van Peter Zegveld (1951) heeft het museum de indrukwekkende installatie ‘The Serpentine’ verworven. Deze bijna zeven meter hoge kogelbaan takelt zware kogels omhoog om ze vervolgens naar beneden te laten suizen. De installatie is aangekocht naar aanleiding van de tentoonstelling Peter Zegveld. Wat beweegt… die nog t/m 27 oktober te zien is in Rijksmuseum Twenthe. ‘The Serpentine’ zelf wordt op dit moment getoond in een van de voormalige pakloodsen van De Museumfabriek. 


Peter Zegveld, The Serpentine, 2014, aangekocht met steun van het Mondriaan Fonds


Melanie Bonajo

Van Melanie Bonajo (1978) heeft RMT de video ‘Nocturnal Gardening’ en vijf foto’s uit de serie ‘Thank you for hurting me. I really needed that’ verworven. De video en de foto’s zijn op dit moment in Rijksmuseum Twenthe te zien als onderdeel van de tentoonstelling Johann Friedrich August Tischbein en de ontdekking van het gevoel. Bonajo laat namelijk feilloos zien hoe het romantische gedachtegoed uit de tijd van Tischbein nog steeds onze kijk op de wereld bepaalt. 


Melanie Bonajo, Night Soil - Nocturnal Gardening (still), 2016, aangekocht met steun van het Mondriaan Fonds


Inge Reisberman

Het afgelopen jaar beleefde de videoserie ‘Respice Finem’ van Inge Reisberman (1959) haar première in Rijksmuseum Twenthe. ‘Respice Finem' ofwel 'overdenk het einde' is een serie van vijf video’s waaraan Reisberman de afgelopen twee jaar werkte. Naar aanleiding van deze presentatie heeft RMT drie van de vijf video’s verworven voor de collectie. 


Inge Reisberman, Respice Finem - Periculum, 2017, aangekocht met steun van het Mondriaan Fonds


Armando

Tenslotte heeft Rijksmuseum Twenthe een schilderij aangekocht van Armando (1929-2019) als aanvulling op de bestaande verzameling werken van Armando die het museum reeds bezit. Het verworven werk uit 1983-1984 draagt de titel ‘Preussisch’ en is refereert aan een belangrijk thema in het oeuvre van Armando: de oorlog. 


Armando, Preussisch, 1983-1984, aangekocht met steun van het Mondriaan Fonds


Mondriaan Fonds

De bovenstaande aankopen zijn gedaan met een bijdrage van de Collectieprogramma's hedendaagse kunst van het Mondriaan Fonds.