Bijdrage voor aankoop kunst van Mondriaan Fonds

Rijksmuseum Twenthe is een van de twintig publieke kunstmusea die de komende periode kunst kunnen aankopen mede dankzij het Mondriaan Fonds. RMT krijgt een bijdrage van maar liefst € 120.000,-voor aankopen van beeldende kunst en/of vormgeving na 1945, voor een periode van twee jaar. In totaal gaat het om bijna 3 miljoen euro, dat naar de diverse musea gaat.

Het gaat om aankopen die binnen het collectieplan van het museum passen, (semi)permanent aan het publiek worden getoond en die voor Nederland belangrijk zijn. Ook vallen hier opdrachten onder van musea aan kunstenaars, gericht op de verwerving van een of meerdere werken voor de collectie.

Het Groene Lab

De bijdrage van het Mondriaan Fonds is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van Rijksmuseum Twenthe in de komende jaren. Met name voor de vernieuwende programmalijn ‘Het Groene Lab’, waarbij RMT kunstenaars uitnodigt om te werken en te experimenteren in de binnentuin van het museum, die dit voorjaar wordt getransformeerd tot een groene werkplaats. De eerste kunstenaar die aan de slag gaat in ‘Het Groene Lab’ is Claudy Jongstra,

wereldwijd bekend met haar monumentale kunstwerken van gevilte wol en zijde, geverfd met natuurlijke pigmenten.

Het is de derde opeenvolgende periode dat RMT een bijdrage vanuit het Mondriaan Fonds ontvangt. Met de bijdrage van 2018-2019 heeft het RMT verschillende werken aangekocht van verschillende hedendaagse kunstenaars, wat werd mogelijk gemaakt door een Bijdrage Collectieprogramma’s. Het gaat om o.a. een kinetische installatie van Peter Zegveld, een video en vijf foto’s van Melanie Bonajo, een video drieluik van Inge Reisberman en een schilderij van Armando.

Peter Zegveld

Van Peter Zegveld (1951) heeft het museum de installatie The Serpentine verworven. Deze bijna zeven meter hoge kogelbaan takelt zware kogels omhoog om ze vervolgens naar beneden te laten suizen. De installatie is aangekocht naar aanleiding van de tentoonstelling Peter Zegveld. Wat beweegt… die nog t/m 27 oktober te zien is in Rijksmuseum Twenthe.

Melanie Bonajo

Van Melanie Bonajo (1978) is de video Nocturnal Gardening en vijf foto’s uit de serie Thank you for hurting me. I really needed that verworven. De video en de foto’s zijn op dit moment in Rijksmuseum Twenthe te zien als onderdeel van de tentoonstelling Tischbein en de ontdekking van het gevoel. Bonajo laat zien hoe het romantische gedachtegoed uit de tijd van Tischbein nog steeds onze kijk op de wereld bepaalt.

Inge Reisberman

Het afgelopen jaar beleefde de videoserie Respice Finem van Inge Reisberman (1959) haar première in Rijksmuseum Twenthe. Respice Finem ofwel ‘overdenk het einde’ is een serie van vijf video’s waaraan Reisberman de afgelopen twee jaar werkte. Naar aanleiding van deze presentatie heeft het museum drie van de vijf video’s verworven voor de collectie.

Armando

Tenslotte heeft Rijksmuseum Twenthe een schilderij aangekocht van Armando (1929-2019), als aanvulling op de bestaande verzameling werken van Armando die het museum reeds bezit. Het verworven werk uit 1983-1984 draagt de titel Preussisch en refereert aan een belangrijk thema in het oeuvre van Armando: de oorlog.