Rijksmuseum Twenthe - Het kunstmuseum van Enschede

Claudy Jongstra. Inner Vitality

Vanaf 5 juli 2020 gaat in RMT een groot project met Claudy Jongstra van start. Jongstra (1963) is wereldwijd bekend met haar monumentale kunstwerken van gevilte wol en zijde, geverfd met natuurlijke pigmenten. Aankomende zomer gaat zij als eerste kunstenaar aan de slag in Het Groene Lab, de vernieuwde binnentuin van Rijksmuseum Twenthe die is omgetoverd tot een groene werkplaats.

Tuin en tentoonstelling

Voor de binnentuin ontwierp Claudy Jongstra een aantal plantvakken met verfgewassen die zij gebruikt voor haar werk. Daarnaast toont ze in het museum de nieuwe, experimentele installatie Inner Vitality, waarin onderzoek naar natuurlijke pigmenten centraal staat. Inner Vitality bestaat uit een spiraal van monumentale stroken papier waar de bezoeker doorheen kan dwalen. De patronen op het papier zijn een visuele vertaling van de invloed van een vitaal bodemleven op verfgewassen. Hoe levendiger de patronen, hoe vitaler de omstandigheden waarin de gewassen zijn gegroeid.


Naast de installatie zijn op verschillende andere plekken in het museum bestaande én nieuwe werken van Jongstra te zien. Zo ontwikkelt ze op dit moment een permanent kunstwerk voor de entreehal. Dit werk, met de titel Identity Diptych, bestaat uit twee wandkleden waarvan de ene het verleden van Twente verbeeldt (textielindustrie) en het andere de toekomst van de regio (technologie, innovatie).


Activiteiten

Een integraal onderdeel van dit project is een rijk activiteitenprogramma voor jong en oud. In de vernieuwde binnentuin is een speciale buitenwerkplaats gecreëerd waar workshops worden georganiseerd voor zowel museumbezoekers, schoolklassen als professionals. In de workshops staat het werkproces van Claudy Jongstra centraal, dat onder andere bestaat uit weven, vilten en verven met natuurlijke verfstoffen.Vitaliteit

Het thema ‘vitaliteit’ is doorlopend aanwezig is het werk en denken van Jongstra. Ook in haar werkproces speelt de kracht en vitaliteit van de natuur een grote rol. Een kracht die ze op een positieve manier wil benutten in plaats van tegen te werken, door natuurlijke processen te omarmen en onderdeel te maken van haar artistieke praktijk. Daarom houdt ze alle stappen van het productieproces van haar kunstwerken in eigen beheer; van de kudde schapen waarvan ze de wol verwerkt tot de plantaardige kleurstoffen van de gewassen die ze verbouwt op haar boerderij in Friesland.


De werken van Claudy Jongstra zijn opgenomen in vele particuliere en museale collecties, zoals die van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum of Modern Art in New York en het Victoria and Albert Museum in Londen.