Rijksmuseum Twenthe - Het kunstmuseum van Enschede

Futuristisch Feest 
25 SEPTEMBER 2022 - 14:00

Op zondag 25 september openen in Rijksmuseum Twenthe maar liefst drie tentoonstellingen over (én naar aanleiding van) het Italiaans futurisme. Dit vieren we met een FUTURISTISCH FEEST, gratis toegankelijk voor iedereen! Tussen 14.00 en 22.00 uur vormen niet alleen de museumzalen maar ook het Los Hoes en de binnentuin het decor van een geweldig festival vol activiteiten. Om 16.00 uur vindt de officiële opening plaats in de Lasonderkerk, tegenover het museum, waarvoor ook iedereen is uitgenodigd. Meld je hiervoor wel even aan!



Met de tentoonstelling Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld volgt Rijksmuseum Twenthe de artistieke ontwikkeling van één van de meest invloedrijke kunststromingen van de vorige eeuw, het Italiaans futurisme aan de hand van zijn charismatische leider Filippo Marinetti. Tegelijk opent de tentoonstelling Homo Symbioticus van schrijver Atte Jongstra waarin hij vooruitblikt op een groene toekomst. Ook opent The Setting of Violence van Rein Jelle Terpstra, een visueel onderzoek naar de film Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975) van regisseur Pier Paolo Pasolini.


PROGRAMMA FUTURISTISCH FEEST


Workshops 14:00-17:00 uur

Onder leiding van Studio Koosje maken onze kleinste futuristen een Sound Cape, waarbij ze hun stemming in een lawaaicape vatten. Daarnaast kunnen jong én oud beweging tekenen onder leiding van kunstenaar Mirna Limon. Net zoals de futuristen deden. Tijdens haar workshop ‘Flipboekje maken’ ga je aan de slag met het verbeelden van beweging. 


Muziek 14:00-19:30 uur

Luister op verschillende plekken in het museum naar de vier violisten van Four Frogs in the Woods. Daarnaast speelt het St. Louis Trio blues, country, gypsy swing & evergreens door elkaar in onze binnentuin!


Voorstellingen 14:30 & 17:30, 15:30 & 18:30 uur

De Dansopleiding van het Kottenpark verzorgt een spectaculair dansoptreden, waarbij ze het futurisme tot leven laten komen. Of laat je verrassen door de theatrale futuristische performance ‘Anti-Museum’ van De Maakers onder leiding van Stijn Bolhuis, waarbij onverwachte wendingen voor een breuk met het conventionele museumbezoek zorgen.

Giacomo Balla, Dynamische expansie + snelheid, 1913, Galleria Nazionale d’Arte Moderna, Rome


Speedtours 14:30, 15:30, 17:30, 19:00 uur

Wil je meer weten over Marinetti en zijn futuristen, de meest radicale avant-gardisten van de twintigste eeuw? Onze rondleiders vertellen je graag meer tijdens de speedtours! In korte rondleidingen van een halfuur gaan zij dieper in op de thema’s in de verschillende tentoonstellingen. 

Hierbij geldt maximaal 10 personen per speedtour. Inschrijven kan via de inschrijfformulieren bij de entreebalie. 


Eten 14:00-19:00 uur

Een Futuristisch Feest is niet compleet zonder Italiaanse lekkernijen! Haal een stuk pizza van Evento Perfetto op het voorplein van het museum, of geniet van een echte gelato van Talamini in de binnentuin.


Officiële opening 16.00 uur

De drie tentoonstellingen zullen geopend worden door de Italiaanse ambassadeur Giorgio Novello. Kom naar de Lasonderkerk voor de officiële opening met een speciaal muzikaal optreden door Kraftformer, die met hun eigen intonarumori een eigenzinnig lawaaiconcert geven. Aanmelden voor de officiële opening kan via de volgende link. 


Pop-up cinema 19:45 uur

Bij mooi weer vertonen we in de binnentuin* en in samenwerking met Concordia de sciencefictionfilm Metropolis (1927) begeleid door live orgelmuziek. Plof neer op een van onze zitzakken en laat je meevoeren in het verhaal. In hoeverre klopt dat toekomstbeeld met onze werkelijkheid?

Tullio Crali, Duikvlucht op de stad, 1938, olieverf op karton, Futur-ism, Rome


Praktische info

Wanneer:

25 september 2022

Tijden:

14:00 - 22:00

Waar:

Rijksmuseum Twenthe

Praktische info

Wanneer:

25 september 2022

Tijden:

14:00 - 22:00

Waar:

Rijksmuseum Twenthe