Archief 2015<div>Anne Wenzel. Aesthetic Revolt</div>

Van 18 oktober t/m 12 april 2015. Anne Wenzel - Aesthetic Revolt.

Schaduwkant van de realiteit

Wij denken doorgaans in cliché’s, vindt Anne Wenzel. Wenzel ontrafelt en ontleedt symbolen, om ze te herleiden tot wat ze werkelijk zijn. De serie Damaged Goods (2013) geeft de rauwe realiteit weer van een oorlog. We houden ons graag voor dat de oorlog heroïsch is, maar de realiteit is ranzig en staat ver af van heroïek. Door de aangezichten van de bustes opzettelijk te verminken ontdoet zij hen van hun verheven status. De buste als boegbeeld van mannelijke macht wordt onderuit gehaald. Het inzicht dat een kunstwerk evengoed kan ontstaan door opbouw als door het gedeeltelijk vernietigen van een beeld, is cruciaal voor Wenzel. Opbouw en afbraak, schoonheid en geweld, macht en revolutie: Wenzel zoekt naar een perfect evenwicht tussen deze schijnbaar tegenstrijdige zaken.

''Iconografie zit vooral in ons hoofd. Dat zie je terug in de bustes uit de serie Damaged Goods. Ook al breek ik ze in hun wordingsproces af, de basisvorm is ongelooflijk sterk en kan niet onderuit gehaald worden omdat we geoefend zijn in het ‘vervolledigen’ van onze waarneming."

Tastbare vergankelijkheid

De halfvergane bloemstukken van Anne Wenzel uit de serie Attempted Decadence (2014) veranderen van betekenis door de context waarbinnen zij getoond worden in dit museum. Door ze te laten zien in combinatie met de tentoonstelling Alexander Roslin. Portrettist van de Aristocratie, verworden deze sculpturen tot een zichtbare uitdrukking van de vergankelijkheid. Een vergankelijkheid die in de schilderijen van Roslin ongezien blijft, maar wel gevoeld wordt. Roslin en zijn tijdgenoten wisten niet dat het zwaard van Damocles boven hun gepoederde nekken hing, maar wij weten dat wel. Met de kennis die wij nu hebben zien we het werk van Roslin in een nieuw licht. Het licht van de naderende revolutie, die een einde maakte aan het leven zoals Roslin en de zijnen dat kenden. De installatie van Wenzel maakt deze spanning voelbaar. Het zijn indringende beelden van bloemen in volle bloei waarin het verval al ingezet heeft.

"Ik ben me voortdurend bewust van de toeschouwer omdat het kunstwerk pas ontstaat in het hoofd van degene die het bekijkt. Door middel van mijn werk wil ik dit denkpatroon doorbreken. Ik wil dat de clichés in het hoofd van de kijker in vraag gesteld worden."

Foto's: John Stoel