Rijksmuseum Twenthe - Het kunstmuseum van Enschede

Restauratie portret Holbein - dag 3

Feroza Verberne-Khurshid

11 December 2014 - Het was druk op zaal vandaag. Veel geïnteresseerde bezoekers met veel vragen en belangstelling over restauratie


Vandaag is het wel gelukt om wat voortgang te boeken met het verwijderen van de vernis en waslagen. Om de voortgang van de behandeling vast te leggen zijn een aantal foto’s gemaakt: 

op deze foto ziet u dat de vernislagen aan de rechter kant van het hoofd van Richard Mabott zijn verwijderd en de blauwe kleur van de azurietlaag in de achtergrond is weer zichtbaar. Links van het hoofd zijn de vernis en waslagen nog aanwezig en is de kleur behoorlijk groen. 


Hier nog een detail tijdens het verwijderen van de vernis/was lagen, met rechts de oorspronkelijke blauwe achtergrond. 

Ook verder gegaan met het verwijderen van de was/ vernis lagen op de kleding. Hier zijn er vrij veel oude retouches en oude overschilderingen en ze zijn ook verwijderd. Alle witte plekjes zijn oude vullingen die niet meer bedekt zijn door de retouches. De twee ovale vormen rechts onder die een beetje wittig uitzien zijn ook vullingen, maar de retouches zijn daar nog niet verwijderd. 

Aan het einde van de dag is het schilderij naar de restauratieatelier van het museum gebracht om een foto van het werk in U.V. straling te maken. Dit ook om de voortgang van het vernisafname vast te leggen. 

Wat zie je op deze foto in UV genomen? In ultraviolette straling fluoresceert vernis. Als vernislagen verwijderd worden, komt de oorspronkelijke verflaag tevoorschijn, deze gaat anders of niet fluoresceren. Op deze foto fluoresceert de linkerzijde (blauw van kleur) – in dit gebied zijn de vernislagen nog niet verwijderd. De rechter gebied is donker, bijna zwart en dit is het gebied waar de vernislagen juist verwijderd zijn.