Rijksmuseum Twenthe - Het kunstmuseum van Enschede

Deelnemende kunstenaars

Dit zijn de deelnemers van Old Souls, New Magic in Enschede: Stijn Peeters, Saskia de Marée, Patrick Mangnus, Merlijne Marell, Dirk Comello, Henny Overbeek, Sjoerd Tegelaers, Thijs Jager, Marthe Zink, Laura Casas Valle.

De kunstenaars kwamen op maandag 2 februari 2015 samen in RMT om een ets uit te zoeken. We stellen een aantal van hen hier voor: 


Merlijne Marell. Merlijne koos de ets  'Zebu' van Samuel Jessurun de Mesquita uit 1916. 


Thijs Jager koos 'De Nettenboetsters'  van Jan Toorop uit 1899. 


Marthe Zink koos 'De Jager' van een anonieme kunstenaar uit de 19e eeuw. 


Dirk Comello koos 'Afbeelding van het vuurwerk afgestoken etc. etc' van Jan Caspar Philips uit 1749. 


Patrick Mangnus koos het werk 'Gezicht op de Waterloo Bridge te Londen in de mist' van Willem Witsen uit 1890. Tijdens de video-opnames zei Patrick over zijn eigen werk:

'Ik ben op dit moment vooral bezig om de kaders van het papier te doorbreken, me niet door die grens te laten beperken. Ruimtelijk werk wil ik maken. De laatste tijd verwerk ik veel oud werk in nieuwe collages waarbij ik de grenzen van het papier probeer weg te nemen.'  Over Old Souls, New Magic zei Patrick: 'Ik wil graag de mystieke sfeer van oude ets verwerken in nieuwe ets. Een coherent beeld scheppen, zonder losse flodders.' 


Henny Overbeek koos twee werken: van Jan Toorop 'De componist H. van den Burg' uit 1902 en 'Hij heeft moord gedaan' van een anonieme cartoonist uit 1820. 


Stijn Peeters koos 'A peap into the retreat at Tinnehinch' (anoniem, Engeland 1799)


Saskia de Marée koos 'Gemeerde zeilschepen' van Maurits van der Valk uit 1892.


Sjoerd Tegelaers koos van Jan Mankes 'Twee muizen', een ets uit 1916. 


Laura Casas Valle koos 'Familieportret' van Abraham Lion Zeelander (1789-1856). Laura is projectleider van Stichting to the Etch. Ze neemt zelf ook actief deel aan het Old Souls. New Magic project. 


Lees meer over de Stichting to the Etch

Bekijk hier alle 11 etsen uit onze collectie die straks te zien zijn in TETEM kunstruimte


Ontwerp: Diana van de Blaak

Foto: Ivonne Zijp