Rijksmuseum Twenthe

14 maart: opening digitaal museum 

Digitaal door de kunstcollectie wandelen, online tentoonstellingen bekijken en direct informatie zien vanuit andere online bronnen zoals Wikipedia, RKD Artists en de Erfgoed Thesaurus. Dat is de hoogst innovatieve droom die werkelijkheid wordt voor Rijksmuseum Twenthe. Samen met Picturae presenteert RMT op 14 maart 2017 een website  waarbij de collectie van RMT als eerste museale collectie van Nederland volledig wordt verweven in de Linked Open Data Cloud en ook met andere gesloten kennisbronnen. Een digitaal museum, 24 uur per dag toegankelijk voor iedereen. 

Openingsfeest 

Dit is een besloten feest. Wilt u bij de opening zijn maar heeft u (nog) geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met gboon@rijksmuseumtwenthe.nl voor 7 maart 2017. Het programma staat hieronder beschreven. 


Ongekende mogelijkheden


Stel je voor, je maakt een werkstuk over de rotskust van Claude Monet, uit de collectie van RMT. Of je zoekt informatie over een portret van een vermoedelijke voorvader. Naast de informatie over het schilderij uit de collectie van het museum en een kwalitatief goede afbeelding vind je ook biografische informatie over de kunstenaar, met links naar externe informatiebronnen die nog meer inzicht bieden in het schilderij van je keuze. Bovendien zie je het laatste nieuws over dit schilderij, de kunstenaar of vergelijkbare werken via Google News. Een carrousel met afbeeldingen toont vergelijkbare schilderijen van Claude Monet uit andere musea of andere, vergelijkbare werken uit de collectie. De mogelijkheden zijn eindeloos met de nieuwe collectiewebsite van RMT.Linked Open Data

De Linked Open Data Cloud (LOD Cloud) legt verbindingen tussen objecten uit verschillende domeinen, waaronder cultureel erfgoed. Door gebruik te maken van unieke web-identifiers, oftewel URI’s - een uniek gemeenschappelijk kader om objecten te beschrijven en door te linken met bestaande bronnen - is het mogelijk om een netwerk van semantisch-gekoppelde gegevens te ontwikkelen. Kortom, bronnen worden hergebruikt en verrijken elkaar. Door de database van RMT te verrijken zullen online bezoekers eenvoudiger objecten binnen de database kunnen vinden. Daarnaast zullen de bezoekers extra informatie voorgeschoteld krijgen, zo hebben zij toegang om gerelateerde informatie te lezen over de gevonden bronnen. Zulke gerelateerde informatie kan bijvoorbeeld biografische informatie zijn verkregen via Wikipedia of informatie over de kunstvorm via RKD Artists&. Middels dit project wordt de RMT-collectie een startpunt voor verdere verdieping in erfgoed en kunst! Voor meer informatie over LOD kunt u dit filmpje van Europeana bekijken, ook is op de website van DEN het een en ander te vinden over LOD.Automatiseren én redigeren


Naast het bieden van extra informatie voor websitebezoekers, zal de collectie nog beter vindbaar worden voor zoekmachines zoals Google. Deze waardeert informatie die gekoppeld is aan de LOD cloud namelijk veel hoger dan de traditionele “platte” collectie data. Daarnaast wordt de vindbaarheid van de RMT-collectie op alle fronten versterkt door het feit dat er simpelweg veel meer informatie op de website gepubliceerd wordt zonder dat dit extra redactionele tijd kost. Een groot deel van de koppelingen met externe bronnen worden immers geautomatiseerd gemaakt. Voor het automatisch maken van deze koppeling wordt een tool van Delving ingezet.

Maar het uitzonderlijke van dit systeem is dat er ook ruimte blijft voor de menselijke touch. Zo wordt het mogelijk voor medewerkers en vrijwilligers van het museum om vanuit de objecten koppelingen te leggen met minder voor de hand liggende bronnen. Zo combineren we automatisering met mapping en redactionele vrijheid!Partners


Binnen het project draagt Picturae zorg voor het fundament in de vorm van collectiebeheer (Memorix Maior) en bestandsbeheer (digitaal asset management). Tevens is Picturae verantwoordelijk voor de presentatie van de collectie en gerelateerde informatie en worden er API’s ontwikkeld om de samengestelde informatie verder te gebruiken. Een API, voluit application programming interface, zorgt ervoor dat verschillende computerprogramma’s met elkaar kunnen communiceren en hierdoor metadata kunnen delen. Delving neemt – als specialist in verrijking van gegevens – de koppelingen met de kennisstructuren en de verrijking op zich.


Tot slot


Naar verwachting is deze zomer de beta-versie af. De definitieve versie volgt in het laatste kwartaal van 2016. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.