Rijksmuseum Twenthe

Ingrid Blans schenkt opnieuw aan RMT

9 september 2015 - De verzamelaar achter de prachtige verzameling grafiek en tekenkunst van Collectie Wilploo - Ingrid Blans - schenkt opnieuw een serie kunstwerken aan Rijksmuseum Twenthe. Werk van o.a. Renie Spoelstra, Bram Bogart, Inge Reisberman, Zoltin Peeter en Els Binnendijk is vanaf nu onderdeel van de collectie van RMT.

Rijksmuseum Twenthe ontving eind 2013 al meer dan tachtig etsen, gravures, linosneden, zeefdrukken, litho’s en houtsneden uit de privécollectie Wilploo van de Enschedese Ingrid Blans. Nu heeft Blans aangegeven nog eens zeventien werken te schenken aan het museum. Hoofd collecties Paul Knolle noemt de schenking: ‘Een mooie aanvulling op de collectie naoorlogse kunst van Rijksmuseum Twenthe’ en ‘Een geweldige aanwinst voor het museum’. Een aantal objecten uit de schenking zijn te zien als onderdeel van de tentoonstelling De Gouden Eeuw van Twente.

Kunstverzamelaar en doorgever

‘Ik twijfelde in mijn jonge jaren of ik kunstenaar wilde worden of neerlandica. Ik heb voor het laatste gekozen, maar de kunst bleef zijn aantrekkingskracht houden. Dat is waarom ik ben gaan verzamelen’, legt Blans uit. ‘Ik begon al vroeg met het aankopen van kunst en ik verbaas me er nu over dat ik toen al heel verantwoorde kunst kocht. Later, toen ik meer middelen tot mijn beschikking had, is dat uitgegroeid tot een heuse verzameling. Het is niet de eerste keer dat ik iets aan het Rijksmuseum Twenthe geef en wat mij betreft is het ook nog niet de laatste keer,’ zegt Ingrid. ‘Mijn kinderen hebben geen interesse om de collectie te beheren als ik er niet meer ben. Ze hebben wel wat werken uitgezocht die ze graag aan de muur hebben. Maar mijn dochter zegt: ‘Mam, ik hoef geen stapels kunst onder mijn bed zoals jij!’. Daarom is het fijn als een deel van de collectie terechtkomt in het museum dat ik al sinds mijn komst naar Enschede in 1968 een warm hart toedraag. Er is niets mooier dan andere mensen te laten meegenieten van de schoonheid van de werken waar ik mijn leven lang al naar heb kunnen kijken’.

Van Willem Witsen tot Rosemin Hendriks

De schenking van Blans is een prachtige uitbreiding van de collectie grafiek van de late negentiende en twintigste eeuw van Rijksmuseum Twenthe, grotendeels geschonken door de Enschedese verzamelaar Karel Levisson (1917 – 1999). Op de lijst van werken prijken grote namen en werk van hedendaagse kunstenaars, waartussen ware vondsten zitten. Paul Knolle: ‘Van een kunstenaar als Els Binnendijk (*1943) had ik nog niet eerder gehoord. Maar haar werk is van verrassend niveau. Binnendijk zoekt op een integere manier naar de elementaire kracht van grafiek. Dat raakt mij’.

Schenken aan Rijksmuseum Twenthe

Door schenken of nalaten aan het museum kunnen particulieren bijdragen aan de verdere groei en ontwikkeling van Rijksmuseum Twenthe. Bovendien is schenken of nalaten op een aantal manieren fiscaal aantrekkelijk. Sinds 1 januari 2012 is de nieuwe Geefwet van kracht, waardoor de fiscale voordelen voor particulieren en bedrijven om te schenken aan culturele instellingen nog eens zijn vergroot. Rijksmuseum Twenthe is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dat betekent dat het museum belastingvrij schenkingen kan ontvangen, terwijl voor de schenker de giften fiscaal aftrekbaar zijn. Ook een erfenis of legaat is belastingvrij.